Wij bieden psychologische zorg in de basis GGZ, in de vorm van kortdurende generalistische behandelingen: we richten ons op uw concrete hulpvraag en doelstellingen, zodat we u snel en goed kunnen helpen.
Waar kunnen wij bij helpen?
Stemmingsklachten: zoals somberheid, moedeloos zijn, vermoeidheid etc.
Angstklachten: zoals paniek, sociale angst, piekeren etc.
Aanhoudende Lichamelijke Klachten: zoals ziekteangst, aanhoudende pijnklachten
Trauma- en stressorgerelateerde klachten: zoals PTSS
Wat behandelen wij niet?
Als tijdens de intake of de behandeling blijkt dat uw klachten te zwaar of te complex zijn, verwijzen we u door naar de specialistische GGZ. Dat doen we in overleg met u en uw verwijzer.
Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij:
Alcohol- of drugsafhankelijkheid
Psychotische stoornis
Ernstige suïcidaliteit en crisisgevoeligheid
Behandelmethodes
EMDR
Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring. Bepaalde gebeurtenissen kunnen diep ingrijpen in het leven van mensen. Veel mensen verwerken deze ervaringen op eigen kracht. Bij anderen ontwikkelen zich psychische klachten. Vaak gaat het om herinneringen aan de schokkende gebeurtenissen die zich blijven opdringen, waaronder angstwekkende beelden (herbelevingen, flashbacks) en nachtmerries. Andere klachten die vaak voorkomen zijn schrik- en vermijdingsreacties. Men spreekt dan meestal van een ‘posttraumatische stressstoornis’ (PTSS).
EMDR is bedoeld voor de behandeling van mensen met PTSS en andere traumagerelateerde angstklachten. Dit zijn klachten die zijn ontstaan als direct gevolg van een concrete, akelige gebeurtenis, waarbij het denken eraan nog steeds een emotionele reactie oproept.
Cognitieve gedragstherapie
Cognitieve gedragstherapie is een samensmelting van twee vormen van psychotherapie: cognitieve therapie en gedragstherapie. Cognitieve therapie gaat vooral uit van de invloed van uw gedachten op wat u voelt. Gedragstherapie richt zich met name op het verband tussen wat u doet en wat u voelt. Cognitieve gedragstherapie brengt die twee invalshoeken samen en pakt de gedragspatronen en de negatieve gedachten aan die de problemen in stand houden.
In officiële richtlijnen is opgenomen dat cognitieve gedragstherapie de psychologische behandeling van eerste keus is bij angststoornissen, milde depressies, eetstoornissen, alcoholverslaving en impuls- en psychosomatische problemen (vermoeidheid, (hoofd)pijn, paniek, burn-out). Dit wil echter niet zeggen dat alle patiënten baat hebben bij cognitieve gedragstherapie, want de effecten kunnen per persoon verschillen.
ACT
ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy. Dit is een gedragstherapie die mensen helpt om op een flexibele manier om te gaan met de obstakels die ze tegenkomen op hun pad (acceptance), zodat men kan blijven investeren in de dingen die ze echt belangrijk vinden (commitment). Er wordt een aantal vaardigheden aangeleerd die er samen voor zorgen dat iemand psychologisch flexibeler wordt. Het doel van ACT is niet zozeer het reduceren van klachten, maar het ontwikkelen van persoonlijke veerkracht. ACT is erkend als evidence based therapy voor de depressieve stoornis, verschillende angststoornissen en chronische pijn (APA, 2010). Tevens is ACT effectief gebleken bij het vergroten van iemands algemene welzijn.